Evinizdeki bayat ekmekleri nasıl değerlendiriyorsunuz ?
Evimizdeki bayat ekmekleri kurutup çilingirden geçirerek köfte yapmak için kullanıyoruz.
Ben tost yapıyorum bayatlamış ekmeklerden. Bazen de derin dondurucuda bekletiyoruz. Hanım daha sonra kullanıyor onları.
Toz haline getirip derin dondurucuda bekletiyoruz. Sonra köfte yapmakta ya da çorbaların içerisinde değerlendiriyoruz.
Evdeki bayat ekmekleri ayrı bir poşete koyup ayrı olarak atıyoruz. Çöp kutusunun yanına koyuyorum. Köyde ise kuşlar yesin diye minik minik bölüp evin dışına koyuyorum. Yoksa ben öyle bayat ekmeklerden yapılan tatlı benzeri şeyleri yapamıyorum.
Pek bayat ekmek evde olmuyor ama bazen akşamdan kalan ekmekler olursa Sabah kahvaltı için yumurta ile kızardıp böyle kahvaltıya bırakıyorum.
Bilmem biliyor musunuz bayat ekmek pizzası diye bir şey. İşte ben ondan yapıyorum. Yapımı oldukça kolay, internette tarifi de var üstelik. Bildiğimiz pizzadan pek farklı yok. Lezzeti de cabası.
Ben yumurtalı ekmek yapıyorum çoğunlukla. Bazende dilimler halinde maydanozlu ekmek yapıyorum. Her ikisi de oldukça lezzetli. Fesleğenli, domatesli kızartılmış ekmek dilimleri de güzel oluyor.
Ben bayat ekmekten galeta unu yapıyorum. Ve yaptığım galeta ununu buzdolabında saklıyorum. Köfte yapacağımız zaman kullanıyorum. Galeta ununu makinede çekerek yapmanızı tavsiye ederim. Elle ufalayarak yaptığınız zaman büyük parçalar kalabiliyor.
Bayat ekmekleri ıslatarak ve una ilave ederek maya yapıyorum. Bu mayalı hamurdan pizza, börek ve pasta yapıyorum.