Asurca bir sözcük ve Asurlulara özgü bir kavram olan Wabartum konuk ya da konuk evi anlamına gelmekte olup, karumlardan daha küçük olarak kurulan ticari yapılara verilen addır. Wabartumlar çoğunlukla önemli kervan yani ticaret yolları üzerinde kurulmuşlardır. Karumlar ile birlikte Asur Ticaret Kolonileri Çağı’'nın en önemli ticari yapılarıdır.
Asurluların Anadolu’daki ticaret kolonileri için kullanılan terimlerden biridir wabartum. Karumlara göre daha küçük olan ticaret merkezleridir. Wabartum kelimesi de aynı Karum gibi Asurca bir sözcüktür. Kelime anlamı konuk ya da konuk evidir. Wabartumlar bir Karuma bağlı olarak kurulurlardı.
Asur Ticaret Kolonileri döneminde karumlar dışıdaki küçük ökçekli yerleşim birimleridir. Kervan yollarının üzerinde konaklama birimi olarak kullanılmıştır.
Wabartum Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda Anadolu’da kurulan, karumlara göre daha küçük bir yapıda olan ticaret merkezleridir.
Wabartum kelimesi Asurca bir sözlük olup konuk ya da konuk evi anlamında kullanılan bir sözcüktür ?
İlk wabartumlar Asur Ticaret Kolonileri Çağı’nda, Asurlular tarafından Anadolu’da kurulmuşlardır. Burada ticari faaliyetler yapılmıştır. Genellikle ticaret yolları üzerinde kurulmuşlardır. Ticaret yolu ne kadar işlek ise wabartum o kadar önemli bir hal almıştır.
Hem karum hem de wabartum ticari amaçlarla kurulmuş merkezlerdir. Karumlar wabartumlara göre çok daha büyük yapıdadır. Buralarda daha yoğun bir şekilde ticaret yapılırdı. Wabartumlar bir nevi küçük karumlardır diyebiliriz.
Wabartum kelimesi tıpkı karum gelimesi gibi Asurca bir sözcüktür. Asurlular ve Hititler arasında çok yoğun ticari ve kültürel faaliyetler gerçekleşmiştir. Bu nedenle Asurca’dan Hititçe’ye, Hititçe’den de Asurca’ya birçok sözcük geçmiştir.
Asurlular tarafından kurulan, üzerinde ticari faaliyetlerin gerçekleştirildiği pazar yerlerine vabartum denilmektedir. Vabartum hem bir pazar yeri hem de bir konaklama yeridir. Çoğunluğu ticaret yolları üzerinde kurulmuştur. Vabartumların büyüklerine karum denilmektedir.
Asurlular zamanında kervan yolları üzerine kurulan konaklama yerlerine vabartum denmiştir. Vabartum adı verilen bu yapılar daha çok Anadolu’da kurulmuştur. Buralarda alışveriş işleri gerçekleştirilmiştir. Alışveriş daha çok barter şeklinde yapılmıştır.
Wabartum Asurlular tarafından işlek yollar üzerinde kurulan ve ticari yapılanmanın merkezi kabul edilen oluşumlardır. Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın karumlarla birlikte en önemli yapılarıdır. Wabartum kelimesi konuk anlamına gelmektedir.
Wabartum Asurlular tarafından birçok bölgede kurulan bugünkü AVM yani alışveriş merkezleri benzer amaçları taşıyan ticari yapılardır. Burada ticari etkileşimin yanında kültürel etkileşimde gerçekleşmiştir.
Wabartum konuk, konuk evi, otel, misafirhane, kervansaray gibi anlamlara gelen Asurca bir sözcüktür. Bu yapılar büyük ve işlek yollar üzerinde kurulmuş olup, ticaretin kalbi konumundadırlar.