Osmanlıca bir sözcük olan Meskukat esasen üzerine damga vurulmuş şey anlamına Meskuk kelimesinin çoğuludur. Meskukat eski zamanlara ait sikkeleri ( metal paraları ), madalyonları inceleyen, onları tanımlayan ve onlar üzerinde çalışmalar yapan bilim dalına verilen addır. Nümizmatik sözcüğü zaman zaman Meskukat kelimesi yerine kullanılmaktadır.
Meskukat eski paraları inceleyen bilim dalıdır. Nümizmatik olarak da bilinir. Tarihe yardımcı bilim dallarından biridir.
Belirli ağırlıkta basılmış olan altın ve gümüş paraları ifade etmek için kullanılan Osmanlıca bir sözcüktür Meskukat.
Sikke haline getirilmiş metal paraya meskukat denilmektedir. Osmanlıca bir sözcüktür. Esasında çoğul bir sözcük olup sikkeler, akçeler gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Meskukat tarihe yardımcı birimlerden biri olup, kadim zamanlarda basılan paraları inceleyen bilim dalıdır. Paralar tarihin yazılı kaynakları olması sebebi ile bizler için önemlidir.
Tarihin alt bilim dallarından biri olan Meskukat eski paraları ve madalyonları inceler. Bunlara tanımlamalar getirir. Basıldıkların dönemin ekonomik koşulları hakkında bize bilgiler sunar. Paralar anlamında da kullanılan bir terimdir. Mesela Meskukat-ı Ecnebiyye yabancı devletler tarafından basılan paraları, Meskukat-ı Cedide yeni basılan paraları ifade etmek için kullanılır.
Meskukat bilimi eski dönemlere ait metal paralar ve madalyonlar üzerinde incelemeler yapar. Bu paraların basıldıkları dönemin ekonomik ve siyasal şartlarını anlama açısından meskukatı incelemek önemlidir. Meskukat Osmanlıca bir sözcük olup, literatürde daha çok Nümizmatik sözcüğü kullanılmaktadır.
Kadim dönemlere ait paraları, paralar üzerindeki şekil, sayı ve yazıları inceleyen tarihi yardımcı bilim dalıdır Meskukat. Madalyon gibi metalik parçalar da Meskukat iliminin inceleme konusudur. Kağıt paraları da incelemektedir.