Uzlaştırmacı Nedir?
“6763 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”da yapılan değişiklik sonrasında her Cumhuriyet Başsavcılığı bünyesinde uzlaştırma bürosu kurulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu noktada uzlaştırmacı, Cumhuriyet savcısının onayıyla görev yapan şüpheli/sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören bireyler arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten kişidir.
Uzlaştırmanın doğrudan mağdur veya şüpheli/sanığa, dolaylı yoldan ise adalet sistemine hizmet eden bir amacı bulunmaktadır. Uzlaştırmacılık bir anlamda hakimlerin iş yoğunluğunu azaltmaktadır. “Onarıcı adalet” anlayışını yansıtan uzlaştırmada nihai amaç mağdurun zararının telafi edilmesidir.
Kimler Uzlaştırmacı Olabilir?
Hukuk Fakültesi mezunları ile
En az 4 yıllık İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi programlarından mezun olan adaylar uzlaştırmacı olabilir. Ancak üniversitelerin yukarıda sayılan bölümlerinden mezun olan adaylar aşağıda belirtilen hukuk derslerinden en az ikisini görmüş olmaları gerekmektedir.
En az 2 tane almanız gereken dersler şu şekilde sayılmıştır: Anayasa Hukuku, Ceza Hukuku, Ceza Muhakemesi Hukuku (CMK), Hukukun Temel Kavramları/Hukuk Başlangıcı/Hukuka Giriş, Ticaret Hukuku, Borçlar Hukuku, İş Hukuku
Açıköğretim Fakültesi (AÖF) Mezunları Uzlaştırmacı Olabilir mi?
En çok merak edilen konuların başında AÖF mezunlarının uzlaştırmacı olabilmesi geliyor. “Uzlaştırmacı olabilecek kişiler” başlığında Açıköğretim Fakültesi için ayrıca başlık açılmadı. Yani Açıköğretim Fakültesindeki kamu yönetimi, uluslararası ilişkiler, işletme, iktisat, maliye, çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkiler bölümlerinden mezun olup da yukarıda sayılan hukuk derslerinden en az 2 tanesini başarıyla geçmeniz durumunda uzlaştırmacı olabilirsiniz.
11 Mart 2018 tarihinde yapılan ilk uzlaştırmacılık sınavına Açıköğretim Fakültesi mezunları da katılmış; sınavı geçen adaylar uzlaştırmacı olarak göreve başlamıştır.
Ancak, Açıköğretim Fakültesi Adalet bölümünden mezun olan adaylar uzlaştırmacı olamaz. Çünkü bu bölüm önlisans programıdır ve 2 yıllıktır. Uzlaştırmacı olabilmeniz için en az 4 yıllık bölümden mezun olma şartı bulunmakta.
Devlet memuru uzlaştırmacı olabilir mi?
Şu an uzlaştırmacı olarak görev yapan çalışanların büyük çoğunluğu Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan devlet memurlarından oluşmaktadır. Bunun yanında diğer bakanlık ve kamu kurumlarında görev yapan memurlar da uzlaştırmacı olarak görev yapabilir. Hatta polis de şartları taşıması halinde uzlaştırmacı olabilir.
Uzlaştırmacılık Kurs Ücretleri
Bir önceki yıl kurs ücretleri 750-1500 TL arasında değişiklik gösteriyordu. Bireysel olarak başvuru yaparsanız ücret artarken toplu başvurularda kurs ücretinde indirim yapılmakta. Ayrıca ön kayıt sürecinde de kurs ücretleri normal döneme oranla daha uygun oluyor.
Uzlaştırmacılık Eğitimi Nereden-Nasıl Alınır?
Uzlaştırmacılık eğitimini üniversitelerin ilgili birimlerinin yanında bazı kurumlar da vermektedir. Uzlaştırmacılık eğitimi üniversitelerin bulunduğu ilde olması gerekmiyor. Örneğin İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi uzlaştırmacılık eğitimi İzmir’de de yapılmıştı. Yine Selçuk Üniversitesi uzlaştırmacılık eğitimi Manisa ilinde de verilmişti.
Uzlaştırmacılık eğitiminde en az 36 saat teorik ve 12 saat uygulamalı eğitimi verilmektedir. Derslere katılım zorunludur, derslerin 1/12’sine gelmeyenlerin eğitim ile ilişkileri kesilmektedir.
Uzlaştırmacılık eğitimini tamamladıktan sonra eğitimi aldığınız kurum size alttaki örnekteki gibi bir sertifika vermektedir. Uzlaştırmacılık sınavına başvuru esnasında bu sertifikayı taratıp başvuru ekranındaki dosya yükleme bölümüne eklemeniz gerekecektir. Bu yüzden sertifikayı aldıktan sonra kaybolma ihtimalini göz önünde bulundurarak taratıp internet ortamında saklayabilirsiniz.