Yakup Kadri Karaosmanoğlu Cumhuriyet tarihimizin en önemli yazarları arasındadır. Kurtuluş Savaşı sırasında kaleme aldığı romanlar hem İstanbul hem de Anadolu’da birçok kişi tarafından beğeni ile okunmuştur. Yine de Yakup Kadri denildiği zaman akla gelen en önemli iki eser Yaban ve Kiralık Konak. İkisi de Milli Mücadele dönemine ait önemli eserlerdendir. Kiralık Konak’ta bir kuşak çatışması ele alınır. Dede ile torun arasındaki ilişki gözler önüne serilmektedir. Yaban ise Ankara’da geçen bir romandır. Ankara’nın kırsal kesimine yolu düşen eski bir subayın verdiği fikirsel mücadele dile getirilir. Yazarın benim en beğendiğim eseri ise Hüküm Gecesi. Diğer romanlar gibi bu da bir tarihi roman. Bir gazetecinin öldürülmesi ve ardından gelişen olaylar yer alır romanda. Nur Baba da bir tarikat şeyhinin etrafında gelişen olaylar anlatılır. Sodom ve Gomore de Kurtuluş Savaşı yıllarında İstanbul’un durumu, yabancı komutanların İstanbul’daki ahlaksızlıkları anlatılır. Ankara, Hep O Şarkı, Bir Sürgün yazarın diğer önemli eserleridir.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Yaban, Kiralık Konak, Hüküm Gecesi, Ankara, Nur Baba, Sodom ve Gomore, Hep O Şarkı, Bir Sürgün isimli romanlarını okudum. Okumadığım bir Panorama kaldı.
Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun en sevdiğim romanı Bir Hüküm Gecesi. Hem tarihi bilgiye hem edebiyata doyuruyor insanı. Bir dönemi daha iyi anlamanızı sağlıyor.
Benim en beğendiğim Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanı Yaban. Yaban isimli romanında Anadolu insanını, onların Kurtuluş Savaşı’na bakış açısını anlatıyor. Burada Anadolu insanı ile kastedilen Ankara insanı. Ankara’nın bir köyü hatta.
Benim en sevdiğim Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanı Sodom ve Gomore. Milli Mücadele yıllarını, o dönemdeki yabancı subayların ve İstanbul halkının Milli Mücadele’ye bakışını en iyi anlatan eserlerden biridir Sodom ve Gomore.
En sevdiğim Yakup Kadri Karaosmanoğlu romanı Hüküm Gecesi ve Sodom ve Gomore. İkisi de tarihi konuları ele alıyor. İkisinin de anlatımı oldukça sürükleyici.