Sosyalleşme sürecini etkileyen unsurlar nelerdir ? Sosyalleşme nedir ? Sosyalleşme süreci nasıl başlar ? Sosyalleşme süreci ne zaman başlar ? Çevre bireyin sosyalleşmesinde ne kadar etkilidir ? Eğitim bireyin sosyalleşmesinde ne kadar etkilidir ?
Çevre, toplumsal değerler, medya yani iletişim araçları, bireyin sosyalleşme ihtiyacı, aile yapısı, iktisadi koşullar gibi faktörler sosyalleşme üzerinde etkilidir.
İnsanın sosyalleşme sürecini etkileyen en önemli unsur eğitim ve çevredir. Sosyalleşme bence bu iki kavram üzerine kuruludur.
Bireyin sosyalleşme sürecini etkileyen en önemli unsurlar bence aile yapısı, eğitim ve çevredir. Bunların içerisinde de en önemlisi çevre. Sosyalleşme insanın ailesi dışındaki bir insanla iletişim kurmaya başladığı o an başlar bence.
Sosyalleşme bireyin diğer bireylerle iletişim kurma ihtiyacı doğduğunda başlar. Doğal olarak kişinin içerisinde bulunduğu çevre yani arkadaşları sosyalleşme sürecindeki ilk basamak olurlar. Medya ve onun akıl almaz gücü, teknolojik yenilikler sosyalleşme sürecini etkileyen önemli unsurlardır.
Sosyalleşmenin 4 temel aracı bulunmaktadır. Bunlar aile, okul, çevre ve kitle iletişim araçları olarak kabul edilir. Çevre ile kastedilen bireyin arkadaş çevresi, kitle iletişim araçları ile kastedilen ise medya gücüdür.
Sosyalleşme bireyin doğumu ile başlar.
Sosyalleşme bireyin ölümü ile biter ?
Bence sosyalleşmenin en temel unsuru kişinin iletişim ihtiyacı başta olmak üzere diğer ihtiyaçlarıdır. Bunu göz önüne aldığımızda ön plana çıkan faktör ise kişinin içinde bulunduğu çevredir. Çevredir insanı şekillendiren, onu yoğuran.
Kişinin aldığı eğitim ve içerisinde yaşadığı çevre bence sosyalleşme süreci üzerindeki en etkili faktörlerdir.
Sosyalleşme en basit anlamıyla kişinin toplum içerisinde kendisine yer bulma sürecidir. Doğal olarak kişinin sosyalleşmesinde toplumsal yapıyı oluşturan unsurlar önemli roller oynar. Sosyalleşme bazen toplumsallaşma olarak da ifade edilir. Sosyalleşme=Toplumsallaşma diyebiliriz.