Lagün ya da bilinen diğer ismi ile deniz kulağı, koy ve körfezlerin ağız kısımlarının kara kütlesi ile kapanmasına bağlı olarak oluşan göllere verilen isimdir. Lagün kıyı akıntılarının oluşturduğu biriktirmelerin sonucunda oluşur.
Ülkemizde en çok İstanbul ve çevresinde lagünlere rastlanmaktadır.
Ülkemizdeki en önemli lagün gölleri Küçük Çekmece, Büyük Çekmece ve Terkos gölleridir.
Lagün’e deniz kulağı da denir. Koyların veya körfez ağızlarının kıyı ile kapanması sonucu denizden ayrılıp kıyı gerisinde oluşan küçük göllerdir. Denizle yer altından veya yer üstünden bir su yoluyla bağlantısı bulunan, denizden çoğunlukla da dar bir karayla ayrılmış olan göllerdir. Türkiye’de en güzel lagün örnekleri Muğla-Fethiye’deki Ölüdeniz'dir. Samsun’da Kızılırmak Deltası’nın kuzeybatı kesimlerinde de tipik örnekleri bulunmaktadır. Buradaki lagünler Kızılırmak’ın getirdiği alüvyonlar sonucu Karadeniz ile bağlantısı kesilen su kütlelerinden oluşur. Asıl önemli olanlar, Marmara Bölgesi’ndeki Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü ve Durusu Gölü'dür (Terkos Gölü).
Oluşumunda kıyı akıntılarının da etkili olduğu, deniz kulağı adı ile de bilinen bir tür kıyı birikim şeklidir. Koylarda, koyun bir ucundan diğer bir ucuna doğru ok gibi uzanan coğrafi şekillerdir.
Lagün denizden bir kıyı kordonu ile ayrılan göller için kullanılan coğrafi bir terimdir. Literatürde lagün olarak da geçer lagün gölü olarak da.
Denizden bir kıyı şeridi ile ayrılan ve bir iç göl şeklini alan coğrafi oluşumlardır. Deniz kenarlarında olur. Bir akarsu tarafından deniz kenarına taşınan kumlar lagün oluşumuna sebep olabileceği gibi denizin sürükleyip getirdiği kum ve çakılların bir koy veya körfez önüne yığılması da lagün oluşumunun bir sebebi olabilir.
Lagünler genellikle dar bir kanal vasıtası ile denizle bağlantılıdırlar. Bu dar kanallar çoğu zaman gemi ve tekne gibi deniz araçları için bir tür korunak konumundadır. Marmara Denizi kıyılarında lagünlere sık rastlanır.
Mercan iskeletleri bir araya gelerek atol adı verilen mercan birikintilerini oluştururlar. Bu atollerin ortasında oluşan göllere de lagün denilmektedir.
Sadece denizlerden değil okyanuslardan da bir kara şeridi ya da kordonu ile ayrılan kıyı gölüne lagün denir. Lagünler sığ göller olup, deniz ve okyanus ile kara bağlantıları mevcuttur.
Lagün ya da lagün gölü örnekleri : Dalyan Gölü, Bücürmene Gölü, Kocagöl, Homam Gölü, Hoyrat Gölü, Dalyan Gölü, Tahir Gölü, Terkos Gölü, Büyükçekmece Gölü, Küçükçekmece Gölü
Karadeniz kıyısında bulunan ve İstanbul’un su ihtiyacının karşılanmasında rol oynayan Terkos Gölü ya da bilinen diğer adıyla Durusu Gölü ülkemizin en önemli lagün göllerindendir. Büyükçekmece Gölü ve Küçükçekmece Gölü de kıyı set gölü ya da lagün gölü olarak geçer.
Deniz ve okyanus kenarlarındaki deniz kulağı da denilen coğrafi oluşumun adıdır lagün. Ülkemizde en çok Marmara Denizi kıyılarında vardır. Deniz kenarında oluşmuş göl gibi düşünebilirsiniz lagünleri. Bu nedenle deniz kulağı denilmektedir. Görsel benzerlikten dolayı.
Lagün dalgalar tarafından oluşturulan bir tür kıyı birikim şeklidir. Deniz kulağı olarak da bilinen coğrafi oluşumdur. Fransızca bir sözcüktür. Deniz suyunun kanal, koy, tuzlu su gölleri sığ yayılımları olarak tanımlanabilir.
Bu göllerin tamamı İstanbul’dadır.
Lagün deniz kulağı ismi ile de bilinen coğrafi oluşumdur. Koyların veya körfez ağızlarının kıyı ile kapanması sonucu oluşurlar.
Ülkemizdeki en önemli lagünler Büyükçekmece ve Küçükçekmece Gölü lagünleridir.
Fethiye’de bulunan Ölüdeniz, Marmara Denizi kıyılarındaki Terkos Gölü, Büyükçekmece Gölü ve Küçükçekmece Gölü lagünlere örnek olarak verilebilir.
Lagün nedir sorusuna cevap veren en bilgilendirici videolardan biri.
Üniversite sınavında bir gün soru olarak sorulacağını düşündüğüm coğrafi oluşum. Nasıl sorarlar derseniz bu konuda inanın hiçbir fikrim yok.
Lagün denildiği zaman akla ilk gelen Marmara Bölgesi olmaktadır. Büyükçekmece ve Küçükçekmece bölgedeki en önemli lagün tipi oluşumlardır. Benzer şekilde, bölgedeki bir diğer önemli göl olan Terkos Gölü de lagüne güzel bir örnek oluşturmaktadır. Ülkemizde lagün sayısı çok fazla değildir. Daha önce hiç lagün gördün mü diyecek olursanız da size cevabım hayır olacaktır. Bu coğrafi oluşumu fotoğraflardan ve videolardan gördüğüm kadarı ile biliyorum.